PAVLOVA FOR MY SISTER!
Assalamualaikum and hi!!
its me again teeheee
I just wanna share how I made my very first pavlova! xx
Serious talk, first time in making the pavlova it turns out well but.... a bit weird tho the structure. haaaa structure gittew
Pecah pecah sikit tapi rasa dia okay la rasa pavlova la juga hahahhaaha
YUMMYEEHHSSS!!!
BAHAN - BAHAN:
a)Disc/menrique (cemana eja ntah)
*4 biji telur (putih telur sahaja okay) ambil la telur gred A tu besar sikit
*200 gram gula castor (kalau takut manis sangat agak agak la sendiri ye)
*1/2 sudu kecil esen vanilla
*1 sudu kecil cuka
*1/2 sudu besar tepung jagung
b)Krim
*240 ml wipping cream (Kalau dah beli whip cream yang manis mcm Value Pride,tak payah letak gula dah hokey)
*20 gram gula castor
c)lain lain
*topping (buah strawberry/kiwi/anggur etc) buah yang masam masam so padan dengan disc awaaa yang manis tu
Antara bahan yang sempat capture :P not much pun heh
CARA CARA:
1) Pastikan bowl mixer anda kering dan bersih dari segala bendasing yang tidak bagus untuk menghasilkan menrique/disc anda ye. Lap betoi betoi
2)Masukkan putih telur kedalam bowl mixer yang anda dah lap tadi
3)Putar telur sampai berbuih macam buih sabun mandi kat bath tub tu haaa
4)Bila dah berbuih, masukkan gula castor sedikit demi sedikit (rujuk gambar dibawah)
andddd bila gula dah habis, mix lagi sampai dia jadi berkrim dan berkilat.
5)Masukkan esen vanilla & putar lagi
6)Putar sampai dia jadi best & bila acah acah terbalikkan bowl tu dia tak jatuh pun hahahahah cuba la try kalau berani
7) Stop kan mixer --- masukkan tepung jagung dan cuka (yang ni gaul dengan senduk/sudu je okay) Kacau sampai sebati je takyah beriya sangat nak kacau sampai esok.
8) Alas loyang dengan kertas minyak then kalau ada piping bag tu boleh la letak cantik sikit adunan tu atas loyang. kitew takde, kitew pakai sudu je haaa
Macam gini haa
9) Panaskan dahulu oven dalam suhu 150 celcius selama 15minit.
10) Bakar dalam 60-75 minit dalam suhu 140 celcius cemtu sehingga keperangan.
11)Bila dah bunyi 'ting!' (bila dah masak) tutup suis dan biarkan disc and sejuk sendiri dalam oven ye. <---- i've tried this tapi crack juga T_T sedih. Pepandai la korang ek
Biar dia sejuk dalam oven sendiri
12)Untuk buat cream dia, I used this brand below. Brand ni senang nak jumpa kan kat supermarket. Tapi yang size ni 200ml je tak cukup. Jejimat sikit la masa letak atas disc tu haha
13) Mix whipping cream ni dengan gula castor. Mix lama lama okay sampai dia jadi betul betul macam cream. Cuak juga aku mula mula mix apahal cair je ni. Rupanya kena mix lamaaa lagi okay teehee
*important tips*--- sebelum nak mix whip cream ni, sejukkan dia dulu dalam peti ais kat atas, sekali dengan bowl semua tu lah. bagi semua sejuk beku dulu so nanti bila nak mix baru keluarkan baru la hasil dia best kot hahahaha ntah lah aku jumpa sape ntah tips ni >_<
Then, tadaaaaaaa
Jadilahhhh PAVLOVAAAAAA weeheeeeee
HAPPY BIRTHDAY AKAK. SORRY ADIK LUPA WISH MASA EXACT DATE T______T
16 OCTOBER 2015
memuah
Thanks for reading
Comments
Post a Comment